Tinc una farmàcia, hauria d’estar a les xarxes socials? A quines?
Sabem per experiència que la gestió d’una oficina de farmàcia és complexa.
A més, com a farmacèutic, l’administració no et facilita gens tota aquesta gestió i el fet que hagis d’operar com a autònom et crea la necessitat de minimitzar tots els costos fixos.
Evidentment, tens capacitats més que sobrades per a poder aprendre a gestionar de forma eficient les teves xarxes socials. Però sabem també, que no tens un problema de capacitat intel·lectual, sinó de falta de temps.
Hauries d’estar a les xarxes socials?
La nostra resposta és SÍ, t’ho recomanem. Els teus usuaris estan a les xarxes socials, per tant, per què no ser tu present allà on ells naveguen?
Ja sigui presentant tots els teus serveis, oferint consells de salut, presentant les novetats i ofertes en parafarmàcia, o anunciant un esdeveniment d’una marca que tingui lloc a la teva oficina de farmàcia, les xarxes socials són una excel·lent via per a comunicar-te amb els teus clients i possibles clients.
Per on començar?
La nostra recomanació és sempre començar per tenir una web pròpia. La teva web és ‘casa teva’.
Les inversions en xarxes socials sempre estaran subjectes a la política de cada xarxa social. I sempre que ens convingui, les hem d’aprofitar. Però també ens podem trobar amb el fet que una xarxa com facebook cada vegada dóna menys abast orgànic (sense pagar) a les publicacions i llavors hem d’iniciar publicitat i cada vegada hem d’invertir més en aquesta via. Les inversions a la web ( i si la web està optimitzada) sempre perduren. Una web optimitzada ha de ser:
- responsive (adaptable a dispositius mòbils) ,
- estructura SEO,
- amb renovacions de continguts (ja sigui a través d’una secció de blog o d’ofertes, etc).
A partir d’aquí, la nostra recomanació és de DESTINAR UN PRESSUPOST MENSUAL TANCAT a la gestió de la comunicació online.
A xfdigital t’oferim una tarifa plana de gestió mensual per evitar sorpreses. A canvi, et demanem que ens facis confiança per a prioritzar les accions i que mesurem i analitzem en els nostres informes de valoració mensual.
D’aquesta marnera, i depenent de l’època de l’any i l’activitat a l’oficina de farmàcia, s’aniran cobrint diferents aspectes de comunicació digital, sempre dins d’una mateixa estratègia de comunicació. Alguns mesos et convindrà posar més èmfasi en crear articles de consells de salut a la web, enviar més newsletter o fer més promocions a les xarxes socials. Un perfil professional multidisciplinar que entengui bé el teu negoci t’ajudarà a maximitzar la teva partida mensual per a totes aquestes tasques de comunicació digital.
La xarxa per excel·lència per a la gestió d’una farmàcia és facebook.
Per posicionar-te com un bon professional et recomanariem tenir una bona gestió del teu perfil personal de Linkedin i utilitzar Google+ per ajudar en el posicionament web ( tot i que G+ no sembla tenir un futur gaire cert).
És cert que instagram és una xarxa que està creixent molt, i especialment entre els joves, per tant, no cal descartar-la. De tota manera, recorda que estàs en el negoci farmacèutic i facebook hi posa tota una sèrie de restriccions a aquests tipus de perfils.
A tenir en compte:
Moltes farmàcies teniu targeta client que no exploteu prou bé. Totes les dades dels vostres clients les podeu rendabilitzar a través d’email màrqueting.
No volem dir bombardejar la nostra base de dades amb ofertes irrellevants, però sí sabem que en ocasions hi ha clientes que són molt fidels a alguna marca de dermocosmètica i que apreciaran saber en primícia que hi ha una promoció (en algunes de les farmàcies que gestionem enviem per mail l’oferta 3 dies abans d’aparèixer a la web i a xarxes socials) o que hi ha una jornada especial amb una dermoconsellera que a més aportarà descomptes.
Les restriccions de facebook: recomanem que la teva fanpage sigui per a majors de 18 anys, per evitar interferències amb menors i les polítiques de facebook. Igualment, recorda totes les indicacions i restriccions que teniu els farmacèutics a l’hora de fer publicitat de productes de venda en farmàcia, o de serveis que no esteu autoritzats a oferir en la vostra oficina de farmàcia.
Publicitat a facebook: us recomanem que si voleu iniciar publicitat, llegiu amb molt deteniment tota la política de publicitat facebook. Per exemple: no podeu mostrar imatges abans/després ; no podeu presentar situacions on una condició mèdica pugui ser motiu de discriminació; alerta amb imatges que presentin condicions mèdiques que mostrin molta part del cos, o que puguin ser escabroses; facebook distingeix entre contingut prohibit i contingut restringit , etc.
La nostra recomanció és no ‘caure a la trampa del que volen les xarxes’ quan teniu entre mans una farmàcia i la salut dels vostres clients i possibles clients. Molts usuaris interactuen amb continguts que són més propis de premsa rosa que de temàtiques serioses. Com a farmacèutics heu de poder trobar una forma propera de poder transmetre els vostres missatges, però sempre amb la professionalitat i rigorositat per davant.
Gestionar unes xarxes socials per a una farmàcia ha de tenir una bona estratègia de continguts que combinin consells, serveis i promocions. En molts casos veiem que hi ha farmàcies que només utilitzen les xarxes per repetir una publicació d’una oferta de forma insistent. Us recomanem que feu 1 publicació i en tot cas, li poseu una promoció. Però no us repetiu. Els usuaris aprecien quan se’ls dóna informació de qualitat i variada.